torsdag 1 september 2011

Shinjuku triad society (Takashi Miike,1995)


Igår tittade jag på en av mina än så länge 27 filmer av Miike. Shinjuku triad society är den första av Miikes filmer som inte blev en direkt-till-video-release utan visades på biografer och det märks att det var här som Miike verkligen började hitta sin stil. Det bjuds på gott om övervåld, sex och väldigt sjuk humor. Dock lyckas här för första gången Miike leverera dessa ingredienser utan att det känns billigt eller osammanhängande, vilket talar mycket för att han här hittat en bra balans i sitt skapande. Väldigt seriösa ämnen tas upp och varvas med under-bältet-skämt och sprutande blod, men man känner verkligen att filmen ska tas på allvar hela tiden.

Kiriya är polis i Tokyo och har äran att mest springa runt i stadsdelen Shinjuku, som tydligen är Tokyos "red light district" och där självklart yakuzan håller till. Kiriya är på jakt efter en taiwanes som heter Wang som sysslar med diverse olagligheter. När Wang försöker ta sig in på marknaden för illegal organhandel tar han hjälp av en advokat (Kiriyas bror) för att sälja organ och styra upp affärerna. Kiriya gör allt för att få tag i Wang och se till så att hans bror håller sig borta från maffian, men Wang blir inte glad när någon rotar i hans affärer.
Kiriya

!OBS SPOILER ALERT!
Flera av karaktärerna uttrycker bitterhet och viss ångest i att de inte känner sig hemma i Japan. Kiriya är hälften japan och hälften taiwanes, Wang är Taiwanes, Wangs älskare är kines och alla känner de att de inte hör hemma i Japan. Wangs älskare förstår inte japanska och är prostituerad. Han blir mer eller mindre behandlad som skit av sina kunder, men Wang ger honom förståelse och tvärt om. Detta leder till en stark scen där Wang ska få en avsugning av sin älskare. Akten börjar som vanligt, men plötsligt lägger Wangs älskare en isbit i munnen och Wang inser att han har lärt sig detta av någon annan. Wang misshandlar sin älskare tills han berättar vem som lärt honom "isbits-knepet". Det visar sig vara en boss i ett rivaliserande gäng som blåst Wang på pengar. Efter misshandeln är deras förståelse för varandra som bortblåst. !OBS SPOILER ALERT!
Wang

 Ett problem med Miike är att det ofta blir lite rörigt i storyn, vilket det också blir i Shinjuku triad society. Jag tror att det kan bero på att det dels talas både japanska, kantonesiska och mandarin, asiatiska namn är lite svårare att lägga på minnet om man är ovan och man antas förstå vilka som är kineser eller japaner bara genom namnen och utseendet. Allt detta kan bli en enda röra om man inte är van vid asiatisk film eller de språk som talas i asien.

En väldigt bra film, men kanske lite långsam emellanåt. 7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar