torsdag 13 oktober 2011

Combat Shock: American Nightmares (Buddy Giovinazzo, 1986)

Combat Shock är släppt av Troma vilket borde säga en hel del om filmens innehåll. Och visst innehöll filmen en del ingredienser en Tromafilm brukar innehålla, men det som stod ut mest var alla olikheter som Combat Shock hade med övriga Tromafilmer. Tro det eller ej men filmen var bra på riktigt och hade ett budskap! Helt fantastiskt när man tänker efter, med tanke på att filmen är gjord på 0:- i budget och helt saknar rutinerade skådespelare eller en rutinerad regissör för den delen.

Frankie och Cathy är gifta och bor ihop i en totalt nedsliten lägenhet i en förort utanför New York. De är helt utfattiga och Frankie försöker deperat att hitta ett jobb men det finns inga jobb alls att få. Frankie är en vietnamveteran som hölls till fånga av vietcongarmén i flera år och alla trodde att Frankie var död. Men trots svåra trauman och tre år på sjukhus är Frankie tillbaka i USA, men kriget är inte över för honom. Tortyren i Vietnam var bara början på ett helt liv i tortyr som han själv säger.
Frankie under en flashback

I Vietnam utsattes Frankie för drogen Agent Orange och som följd är Frankie och Cathys ett-åriga son gravt deformerad. De har inte ätit på flera dagar och ett brev från hyresvärden med besked om vräkning och dödshot från en person som Frankie är skyldig pengar får bägaren att rinna över och Frankie håller helt på att tappa greppet. Plågad av flashbacks och hemska minnen från kriget vandrar Frankie runt på New Yorks gator i jakt på ett jobb eller mat.
Ungen är hungrig



Att detta är Buddy Giovinazzo debutfilm är svårt att tro då den innehåller många filmiska kvalitéer och ett bra manus (som han skrivit själv) samtidigt som filmen lyckas påverka en enormt mycket. Jag mådde riktigt dåligt efter att jag hade sett den och  måste nog grubbla på den ett tag innan jag helt kan släppa den.

Jag tittade på director's cut. INTE Tromas klippta version av filmen. Troma ska tydligen ha sabbat filmen, så jag såg ingen anledning att se Tromas version då min DVD innehöll både original director's cut och Tromas cut version. 6/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar