måndag 24 oktober 2011

Deadly Outlaw: Rekka (Takashi Miike, 2002)

Det är väldigt jobbigt att skriva c-uppsats och jag har tittat på Takashi Miikes Gozu så många gånger nu att jag börjar lägga märke till kamerateamets skuggor osv. Därför tänkte jag att jag idag skulle titta på en annan Miikefilm. Det fick bli Deadly outlaw: Rekka som förutom att den är väldigt bra också har en fantastisk rollista. Riki Takeuchi, Hideki Sone, Kenichi Endo, Sonny Chiba och Renji Ishibashi spelar alla viktiga roller i filmen så det är svårt att inte njuta hela filmen igenom.

Kunisada (spelad av Riki Takeuchi) spelar en yakuzamedlem som tillhör Sanadagruppen vars ledare blir brutalt mördad i en gränd i Shinjuku. Under tiden mordet sker sitter Kunisada i  fängelse och kan inte hjälpa sin boss, men Kunisada som står väldigt nära sin boss känner på sig att något är fel, ungefär som om han hade telepatiska förmågor. På så vis får man tidigt reda på att de två stod varandra väldigt nära och att Sanada var som en far för Kunisada. Den som efterträder Sanada går med på fredsförhandlingar med Otakigruppen (som också var de som lät mörda Sanada) genom att han blir mutad att få en hög position inom syndikatet.

Kunisada förklarar att gängkrig är enda sättet att hämnas Sanada
Det enda Kunisada kan tänka på är att hämnas sin boss och ovetandes om att fredsförhandlingar har inletts så blir han ombedd att mörda en av de rivaliserande gängens boss. Kunisada ser det som en hämndaktion men i själva verket utnyttjas han för att ändra om i hierarkin i toppen av shinjukus brottssyndikat. De nya bossarna inom yakuzafamiljerna ser Kunisada som ett hot då han är en en-mans-armé och begär honom mördad för att få bort alla som skulle motsäga sig fred emellan familjerna. Självklart blir försöken att få bort Kunisada misslyckade och rasande går han ut i krig ihop med sin edsvurna broder Shimatani mot yakuzan som han en gång tillhörde.

Jag tog mig friheten att ladda upp en scen på youtube:

Deadly outlaw: Rekka är en extremt hård och våldsam film som behandlar hämndtemat väldigt bra. Kunisada drivs så mycket av hämnd att han inte ens bryr sig om konsekvenserna och det påverkar hans omgivning på det viset att han får fler och fler att hämnas hela tiden, så för varje mord känns hämnden mer och mer meningslös. Filmen har också ett riktigt bra soundtrack vilket ger plus. Jag vet inte vad mer det finns att skriva om Deadly outlaw: Rekka, man måste helt enkelt uppleva den. 8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar